sveriges modernaste advokater laddar för nya techaffärer

Framgångarna fortsätter för Sveriges modernaste advokatbyrå. Under första halvåret 2017 har Morris Law ansvarat för flera av de största transaktionerna i den heta techbranschen.

”Vårt fokus på innovation och specialisering betalar sig. Nu laddar vi inför en höst där techbolagen väntas skruva upp tempot ytterligare”, säger Martin Taranger, VD på Morris Law.

Under perioden januari till maj bytte hela 41 svenska techbolag ägare, enligt data från Di Digitals databastjänst Nordic Tech List. I början av juni lyfte Di Digital fram tre aktuella affärer som exempel på den höga aktiviteten i tekniksektorn. Morris Law var rådgivare i två av dessa transaktioner. I april köptes uppsalabolaget Trade Extensions av amerikanska börsbolaget Coupa Software för 400 miljoner kronor, och i slutet av maj såldes göteborgsbaserade Icomera till franska Inéo som ingår i den börsnoterade koncernen Engie. Morris Law företrädde säljarna i båda dessa stora transaktioner.

”Transaktioner inom techsektorn kännetecknas ofta av komplexitet till följd av stora ägarkretsar där det inte är ovanligt med hundra ägare”, säger Olof Myhrman, advokat och ansvarig för det team som höll i affärerna med både Trade Extensions och Icomera som tillsammans hade 180 ägare. Techbolagens stora värde ligger i de immateriella rättigheterna och tillgången till tekniken. IP-juridiken är därför extra viktigt i den typen av transaktioner.

”En stor del av arbetet handlar om att säkerställa vilka rättigheter som tech-bolaget faktiskt har och kan överlåta, och vilka garantier som säljarna kan lämna från ett immaterialrättsligt perspektiv”, förklarar Caroline Ygge, IP-specialist på Morris Law.

Tech och IT är numera en betydande del av basen i svenskt näringsliv och inget talar för att den utvecklingen kommer att avta, snarare tvärtom. Det innebär också ett paradigmskifte inom advokatbranschen. Juridisk spetskompetens inom IT och immaterialrätt blir ovillkorligen en kärnverksamhet för att kunna hantera en ökad mängd transaktioner inom branschen.

”Vi har kunskapen som krävs för att ta oss an tidens utmaningar. Det är därför vi fått förtroendet att genomföra dessa transaktioner. Vår ambition är givetvis att utöka vårt engagemang och vässa vår kompetens ytterligare”, avslutar VD Martin Taranger.

Enligt Sveriges största branschstudie Årets Advokatbyrå 2016 var Morris Law den advokatbyrå som i högst grad upplevdes som modern av sina kunder. Tidningen Affärsvärldens årliga kartläggning 2016 visade att Morris Law är den snabbast växande advokatbyrån i Sverige. Morris Law grundades våren 2014 och har 50 medarbetare.

Läs mer om studien här

  • Share linkedin
  • Share facebook

tags:

publicerat: